Tiszaújvárosi Urunk Színeváltozása Görögkatolikus Templom

tgkt9

A görögkatolikus templom építésének gondolata a rendszerváltást követően, a tiszaújvárosi hívők kezdeményezésére született meg, akik templomépítési tervükkel Dr. Keresztes Szilárd, hajdúdorogi megyéspüspököt, miskolci görögkatolikus apostoli kormányzót keresték meg. A kedvező fogadtatás után Nagy József András építészmérnököt kérték fel tervezőnek, aki 1993 őszén bemutatta a bizánci stílusú templom terveit. Ekkorra már helyet is találtak a templom számára, mégpedig az autóbusz-pályaudvar bejáratával szemben, a Szent István út és a Bartók Béla út sarokpontján, az Ifjúsági park szomszédságában.

A közel 2500 m2-es területet május 24-én vette birtokba az építő, a miskolci Novaria Építőipari Kft., amely kilenc pályázó közül nyerte el az építés jogát. A templom az önkormányzat és az apostoli kormányzóság támogatásával, valamint a hívek és más adakozók adományából épült fel. A templom körbejárható, és szerves egységet alkot a mellette lévő parókiaépülettel. Alapja és kupolája sokszög alakú. A belső falat teljes egészében ikonképekkel fedték be. A külső fal a parókiával együtt, piros téglával díszítve, fehér színű.

A város kapujában elkészült templomot Dr. Keresztes Szilárd szentelte fel 1996. augusztus 11-én. A két harang felszentelésére 2005. május 29-én került sor. A háromszáz kilogrammos nagyobb harang Tiszaújváros Önkormányzatának adománya, a száznegyven kilogrammos harangot pedig a tiszaújvárosi hívek készíttették egyházközségüknek. A harangokat a lengyelországi Przemyslben öntötték, a magyarországi munkálatokat pedig idősebb és ifjabb Farkas Titusz mester végezte.

A szakemberek véleménye szerint Magyarországon ez az egyik legszebb bizánci stílusban épült templom. Kupolafestése igazi műremek, teljesen bizánci ihletésű kompozíció.

Képgaléria

Találatok: 2798