Betoncity és társai

Kép3Ez volt… és ez lett…A rendszerváltozás időszakában a városnév politikai viták kereszttüzébe került. Abban egyetértettek a pártok, hogy a Leninváros név nem megfelelő a település számára. Viszont az elnevezés kérdésében élénk vita folyt a közéletben és a helyi sajtóban. „…kapcsolódva a Leninvárosi Krónika körkérdést tett fel a pártok képviselőinek, akik egyetértettek abban, hogy a város lakóinak kell döntenie a kérdésben….

A javasolt nevek közül Tiszaújvár: 216, Újszederkény: 75, Bélahalma: 8, Kisfalud: 3. Önálló javaslatként: Tiszaújváros: 151 ajánlást kapott. Leninváros 197 ajánlással 27 százalékos ajánlási arányt kapott. A Tiszaszederkény névre 34-en szavaztak. Az ajánlott nevek mellé voltak, akik saját ötletüket írták a lapra. Ízelítőül néhány a javaslatokból: Szederkényváros, Gyárvár, Grószverőce, Kőhalom, Büdösbürgönc, Betoncity, Tiszaújhely etc. Ahogy a közvéleménykutatás eredményéből sejteni lehet a városlakók többsége a névváltoztatás mellett tette le a voksát, ugyanakkor nagyon megosztottak voltak, abban a kérdésben, hogy mi legyen Leninváros új neve.(1)

 

 


(1) A téma iránt érdeklődők részletesebben megismerkedhetnek a városnév adás történetével a könyvtár honlapján: https://tmkk.tiszaujvaros.hu/vkblog/leninvaros-vagy-mas-a-varosnev-csere-toertenete

Találatok: 119