Várostörténet

Kiss Sándor munkássága

thumb 01

1942. szeptember 16-án született Tiszaszederkényben. Általános iskolai tanulmányait itt végezte, majd a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumba járt. A sorkatonai szolgálat után a Festékgyár Műgyantaüzemében dolgozott két éven keresztül. 1966 decembere óta dolgozott Tiszaszederkény közművelődéséért. 1966 és 1976 között az óvárosi művelődési ház vezetője. 1976 után a Derkovits Gyula Művelődési Központ kinevezett előadója. Tevékenyen részt vállalt az országos hírnevű Szederinda népzenei együttes alapításában, nevéhez fűződik a Bokréta citerazenekar alapítása is, melyet hosszú éveken át vezetett, s nevelte, tanította az együttes utánpótlását.

Bővebben ...

dr. Zabos Géza munkássága

11924. december 29-én született Albertirsán. Cegléden járt gimnáziumba, ahol 1943-ban érettségizett. 1948-ban abszolvált az Állatorvosi Egyetemen, ahonnan osztályellenes volta miatt eltiltották. Ezt követően 1949-1952-ig betanított munkásként dolgozott a martfűi cipőgyárban. 1952-ben visszavették az egyetemre, még ugyanebben az évben állatorvossá avatták.

Bővebben ...

Gulyás István munkássága

thumb 11929-ben született Sajószögeden. Középiskolai tanulmányait a Földes Ferenc Gimnázium elődjében a Fráter gimnáziumban végezte. A tanítóképző elvégzése után Hejőkürtön tanított két évet, majd 1952-1966 között Tiszaszederkényben volt iskolaigazgató.

Bővebben ...

Derkovits Kulturális Központ Helytörténeti Gyűjtemény

A Helytörténeti Gyűjtemény az ősi település, Tiszaszederkény és a mellé épült ipari üzemek, Leninváros, ma Tiszaújváros helytörténeti dokumentumait, tárgyi emlékeit gyűjti.
A gyűjteményben megtalálható néprajzi tárgyak többsége a XX. század első feléből származik. A néprajzi tárgyak nagy részét a kerámiák teszik ki, melyek zöme a térségre jellemző.

Bővebben ...