Víztorony

vt250

A víztornyok voltaképpen a fogyasztás földrajzi szintjénél magasabb szinten elhelyezett víztároló medencék, amelyek tárolt vize a fogyasztói igényeknek megfelelő ütemezés szerint, gravitációs úton juthat el a felhasználóhoz. A víztorony két egymást kiegészítő funkciója a vízszállításhoz elegendő nyomás fenntartása és a tárolás. A nagyobb térfogatigényű, magastéri megoldások kedvelt formája vasbeton víztorony.

Ezeket a tárolókat városok és új építésű lakótelepek vízhálózati rendszerében használják. A toronytörzsét csúszózsaluzattal készítették el, és az így kialakult köpenybe, attól szigetelőréteggel elválasztva, tartórácsra támaszkodva elkészítették a tartályt monolit betonozással, majd belülről vízzáró vakolattal vakolták be. A Thoma József által kidolgozott különleges berendezés (SVETHO-rendszer) alkalmazása nyomán – amely lehetővé tette a változó keresztmetszetű toronytörzsek csúszózsaluzattal történő kialakítását – új víztoronyformák jöttek létre. Vasbetonból épült lemezalapra támaszkodik mind a feljárólépcsőt befoglaló, körgyűrű keresztmetszetű orsófal, mind a torony külső héját képező csillag alakú vasbeton "köpeny". Ez utóbbi a kiinduló mérettől lineárisan növekvő mérettel éri el szerkezeti tetőpontját, ami egyben a két részre osztott víztároló medencét is lezárja, illetve a külső körjárda mellvédjét is képezi. A méretezés során az akkor érvényes szabványoknak megfelelően vették figyelembe a külső fal és az orsófal eltérő rugalmas összenyomódását. A külső medence külső határoló fala a csillag alakú köpenyfal. A két medencét körgyűrű alakú fal választja el egymástól, a belső medence belső fala maga az orsófal. Erre a víztoronytípusra általában jellemző, hogy a víztároló medencéket lezáró járható vasbeton födémről (megfelelő védőberendezések mellett) megtekinthető az adott település és környékének panorámája.

Az 1950-es évek végén megkezdődött Tiszaszederkény településre épülve egy új iparváros alapjainak lerakása. Az iparváros fejlődésével együtt alakult ki az ivóvíz-ellátási és szennyvízelvezetési rendszer. 1964. május elsején adták át városunk jelképét az 52 m magas Víztornyot, melyet a Mélyépterv mérnöke Szánthó István tervezett. A kivitelezést a Közműépítő Vállalat végezte. A Víztornyot 1966-tól a Borsod Megyei Vízművek Tiszaszederkényi Kirendeltsége üzemeltette. Jelenleg az Észak-magyarországi Regionális vízművek Zrt. feladata az épített vízközművek működtetése. A 800 m3-es víztoronytípusnak karakteres, a kor ízlésének és megrendelői elvárásainak is megfelelő megjelenést ad a látszólag felfelé szélesedő törzs a maga bordázott kialakításával. A szerkezet alaprajza egy 20 ágú csillagot ad ki, amely felfelé haladva fokozatosan szétnyílik. E típusra példa még a makói, nyíregyházi víztorony.

Képgaléria

Források, linkek

Víztorony, vagy dísztorony? = Borsodi vegyész, 1966/24 p. 4.
Rövidesen megoldódik a vízellátás Szederkényben = Borsodi vegyész, 1966/26 p. 3.
Hajdu Imre:Új város született: (1951-1966). Tiszaújváros: Hajdu Vinpress, 2002. p. 291.
5 éve történet: Víz, víz, tiszta víz = Tiszaújvárosi Krónika, 2012/49 p. 7.

Térkép

Találatok: 7330