Madárodúk kihelyezése

A Tiszaújváros Jövőéjért Alapítvány támogatásával valósulnak meg a Zöld hónap rendezvényei és kezdeményezései a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtárban. Ehhez a programhoz csatlakozott az értéktár is. Az alapítvány támogatásával D típusú madárodúkat és a vércse költőládákat szereztünk be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. Az Értékséta végén szeptember 11-én a tájház udvarán levő diófákra akasztottunk ki két odút, október 13-án pedig 8 D típusú odút és 3 vércse költőládát helyeztünk ki a Tisza-szigeten és Morotva melletti gyepeken.

Mesterséges odúkat nemcsak azokon a területeken szoktak kirakni, ahol kedvezőtlenek a körülmények a madarak számára, hanem elszórtan, vagy telepszerűen kihelyezve lehet növelni az odúköltők egyedszámát és fajösszetételét. A különböző méretű fajok számára más-más odútípust használunk. A kihelyezés legkedvezőbb időpontja szeptember-október, ugyanis a madarak nemcsak költésre, hanem éjszakázásra is használják a téli időszakban. Fontos szempont az odúk tájolása is, ugyanis a röpnyílásnak lehetőleg dél felé kell néznie. A telepítésnél ezeket a szempontokat vettük figyelembe.

A „D” típusú odút szalakótáknak és hasonló méretű madárfajoknak szokták telepíteni, de itt a Tisza-szigeten valószínűleg seregély fog beköltözni. Egyébként búbos banka, nyaktekercs, vagy széncinege is elfoglalhatja. A vércse költőládákat a vércse mellett baglyok is elfoglalhatják.

Az odúkat folyamatosan figyelemmel kísérjük, a madarak beköltözéséről a és a költési időszakról folyamatosan beszámolunk honlapunkon.

Kitka Zsuzsa
testületi titkár

Találatok: 1330