Értékséta a természetben

Az Értéktár Testület és a TSC Természetjáró Szakosztálya negyedik alkalommal szervezte meg az Értékséta a természetben elnevezésű túráját, amelyre sokan jelentkeztek. Ragyogó, napsütéses időben indultunk útnak. Ez alkalommal a városkörnyék természeti értékeivel ismerkedtünk meg. A Kesznyéten határában a Tiszatáj Közalapítvány tulajdonában levő Szamárhát Látogatóközpontban indult a program. A tanya állatainak bemutatása után a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet a növény- és állatvilágával ismerkedtünk meg. A „Villa Scederkyn” Tájház volt a túra végső állomása.

A Tiszaújváros Jövőéjért Alapítvány támogatásával valósulnak meg a Zöld hónap rendezvényei és kezdeményezései a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtárban. Ehhez a programhoz csatlakozott az értéktár is. Az alapítvány támogatásával D típusú madárodúkat és a vércse költőládákat szereztünk be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. Az odúk kihelyezésének ötletét az adta, hogy a településeken és a mezőgazdasági területeken az idősebb odúkészítésre alkalmas fák száma nem megfelelő, fokozatosan csökken a madarak fészekrakására alkalmas élőhelyek száma. Ezt a természetvédelmi problémát mesterséges odúk kihelyezésével tudjuk mérsékelni. Első lépésként a tájházban helyeztünk ki két odút az Értékséta végén. Szeptember folyamán a Tisza-szigeten fogjuk a többi odút kitelepíteni. A kihelyezés után természetesen nyomon követjük sorsukat. A madarak beköltözéséről a mesterséges odúkba és a költési időszakról folyamatosan beszámolunk honlapunkon.

A visszajelzések alapján az Értékséta résztvevői jól érezték magukat, sok új dolgot ismertek meg a környék élővilágáról. Reméljük, jövőre ismét találkozunk!

Kitka Zsuzsa
testületi titkár

Találatok: 1379