Bemutatkozott a Települési Értéktár Testület

A települési értéktár létrehozására a hungarikum törvény adott felhatalmazást, amelynek alapján 2015. január 8-án megalakult a Tiszaújváros Település Értéktár Testület. 2015. április 23-án a Derkovits Kulturális Központ konferenciatermében az Ötórai tea című programsorozat keretében mutatkozott be az érdeklődőknek a helyi értéktár.

Elsőként Mátyás Zoltán a Tiszaújváros Települési Értéktár Testület elnöke mutatta be az értéktárat, melynek feladata a helyi értékek körének meghatározása, felkutatása, dokumentálása, rendszerezése és archiválása, illetve ezek népszerűsítése és a jövő nemzedékekkel történő megismertetése. Ezt követően Tompáné Mészáros Hedvig, a Testület tagja ismertette meg a közönséggel a helyi értéktár honlapját, valamint felvillantotta, hogy a téma iránt érdeklődők mely weblapokon tájékozódhatnak.

A helyi értéktár bemutatkozása után Brézai Zoltán módszertani referens előadásából megtudhattuk, hogy a helyi kincsek gyűjtésében milyen segítséget nyújthat a Nemzeti Művelődési Intézet, mi alapján gondolhatjuk egy-egy értékről, hogy bekerülhet a települési vagy a megyei értéktárba. Csordásné Anda Éva a Kutató Tanárok Országos Szövetségének tagja bemutatta a matematika oktatásának innovatív módszerét, a Matandát, ami tulajdonképpen egy korongos abakusz, melynek segítségével a matematika alapjait a gyermekekhez közel álló módon lehet megtanítani, vizuális emlékképek létrehozásával. A látványos bemutatón az érdeklődők megismerkedhettek magával a módszerrel, illetve annak eszközeivel.

Az előadások alatt kiállította és bemutatta termékeit Füredi Zsuzsanna népi iparművész és a tiszaújvárosi Hungarikum bolt. A konferenciateremben pedig a mezőkövesdi Matyó Népművészeti Egyesület tárlatát tekinthették meg a rendezvény részt vevői.