Derkovits Kulturális Központ Helytörténeti Gyűjtemény

megoszt facebookmegoszt googlebookmegoszt myspacemegoszt twittermegoszt yahoomyweb

 

A Helytörténeti Gyűjtemény az ősi település, Tiszaszederkény és a mellé épült ipari üzemek, Leninváros, ma Tiszaújváros helytörténeti dokumentumait, tárgyi emlékeit gyűjti.

A település múltjának kutatása a hetvenes évek elején kezdődött el. A gyűjtemény alapját a Kiss Sándor népművelő által összegyűjtött néprajzi anyag képezte. A hetvenes évek közepére már gyűlt össze annyi anyag, amely már lehetővé tette egy állandó kiállítás megrendezését, és egy részben önálló intézmény megszervezését. 1976. november 5-én nyílt meg a Helytörténeti Gyűjtemény a Május 1. út 5. sz. alatt kialakított helyiségekben. Itt állították fel az első állandó kiállítást, majd az intézmény megkapta a Művelődési Minisztériumtól a működési engedélyt. 1996-ban a városi önkormányzat megszüntette az intézmény önállóságát és a Városi Könyvtárba integrálta azt, így a gyűjtemény a könyvtár épületébe költözött. Jelenleg a gyűjtemény a Derkovits Kulturális Központ keretein belül a Hamvas Béla Városi Könyvtár mellett a másik közgyűjteményi intézményegység.

A Helytörténeti Gyűjtemény részeként 2010. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit Tiszaszederkény városrészben a "Villa Scederkyn" Tájház.

 

 

Részletes ismertető

A település múltjának kutatása a hetvenes évek elején kezdődött el. A gyűjtemény alapját a Kiss Sándor népművelő által összegyűjtött néprajzi anyag képezte. A hetvenes évek közepére már gyűlt össze annyi anyag, amely már lehetővé tette egy állandó kiállítás megrendezését, és egy részben önálló intézmény megszervezését. 1976. november 5-én nyílt meg a Helytörténeti Gyűjtemény a Május 1. út 5. sz. alatt kialakított helyiségekben. Itt állították fel az első állandó kiállítást is, amely Tiszaszederkény régi emlékeit, valamint az új városnak és iparának fejlődését mutatta be. A következő év végén a gyűjtemény megkapta a Művelődési Minisztériumtól a működési engedélyt. Az évek során az intézmény kibővült a Természetvédelmi Oktatóparkkal, Kőzetbemutató és Kiállítóházzal, amely a kilencvenes évek elején szűnt meg. 1987-ben megnyitották a Helytörténeti Gyűjtemény részét képező Leninvárosi Múzeumot, amely időszaki kiállítások szervezésével foglalkozott. 1990-ben a gyűjteményt is elérte a rendszerváltozás szele, a Leninvárosi Múzeumból Városi Kiállítóterem lett. 1996-ban a városi önkormányzat megszüntette az intézmény önállóságát és a Városi Könyvtárba integrálta azt, így a gyűjtemény a könyvtár épületébe költözött. 2009-től a Tiszaújváros kulturális életét szervező Derkovits Kulturális Központ keretein belül a Hamvas Béla Városi Könyvtár mellett a Helytörténeti Gyűjtemény a másik közgyűjteményi intézményegység.

A Helytörténeti Gyűjtemény részeként 2010. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit Tiszaszederkény városrészben a "Villa Scederkyn" Tájház.

A Helytörténeti Gyűjtemény az ősi település, Tiszaszederkény és a mellé épült ipari üzemek, Leninváros, ma Tiszaújváros helytörténeti dokumentumait, tárgyi emlékeit gyűjti. A gyűjteményben megtalálható néprajzi tárgyak többsége a XX. század első feléből származik. A néprajzi tárgyak nagy részét a kerámiák teszik ki, melyek zöme a térségre jellemző.

A Fotótárban mintegy 6600 fotó található: a XX. század első felében Tiszaszederkényben készült felvételek mellett a gyűjtemény több ezer helyi vonatkozású fényképet őriz a város születéséről, a környező gyárak építéséről és fejlesztéséről, a helyi ünnepségekről, felvonulásokról és megemlékezésekről, kulturális programokról, turisztikai látnivalókról, a város ismert sportolóiról és a településen járt jeles személyekről.

Galéria

1

Térkép

 

 

 

logo

braz100 2 
Tiszaújváros polgármestereként szeretettel köszöntöm Önt Értéktárunk honlapján.
 
Bráz György
polgármester

Ossza meg, ha tetszik!

Írjon nekünk!


Név:*
E-mail:
Tárgy:
Üzenet:
SPAM szűrő